Tierische Lebensmittel auf Tisch

cHIAfrön - därför älskar vi dom!

Liten men naggande god - chiafröet är en riktig tusenkonstnär som innehåller mängder av nyttiga näringsämnen. Fröna går utmärkt att använda i allt från puddingar och müsli till bröd och kakor. I den här artikeln ska vi kika lite närmare på varför just dessa små kraftpaket till frön har tagit världen med storm, och vad man kan göra med dem.

1. vad är chiafrön?

Chiafröet härstammar från Mexiko där det växer på en planta vid namn chiasalvia (en släkting till mynta). I sitt ursprungsland har de gråbruna små kraftpaketen länge haft ett gott anseende och används i matlagning av alla de slag. 

Fröna innehåller otroliga mängder näringsämnen och anses bidra till fysiskt välmående enligt både mayafolket och aztekerna. Chia betyder till och med "styrka" i den mayanska språkfamiljen, det säger inte lite om detta lilla mirakelmedels grandiosa rykte, eller hur?

Visst blir man rätt sugen på att testa själv när man läser om chians fantastiska egenskaper och anseende? I vår butik hittar du en vit, ekologisk, variant fylld med fibrer, proteiner och omättade fettsyror - perfekt att slänga ner i en smoothie, yoghurt eller sallad!

Hur äter man chiafrön?

Chiafrön passar bra i många olika maträtter. Du kan till exempel strö ett gäng över müslin, salladen eller surdegen. En annan klassiker är såklart den berömda chiapuddingen där man låter fröna svälla upp till en geléartad mumsig massa tillsammans med valfri vätska (oftast växtbaserad mjölk).

hur länge låter man fröna svälla?

För att fröna ska kunna utveckla sina bindande och geléartade egenskaper så bör de vila tillsammans med vätska i minst en timme. Allra bäst blir resultatet emellertid först efter tre timmar i kylskåpet.  

Vilka recept passar till chiafrön?

Som du säkert har förstått vid det här laget så är chia känt för sina svällande egenskaper. När fröet blandas med vätska så skapas en konsistens som liknar den hos klassisk choklad- eller vaniljpudding. Chiapudding blev tidigt fröets signum och är superlätt att tillaga: blanda 15 g chiafrön med 180 ml valfri vätska (exempelvis mandelmjölk, sojamjölk eller vatten) och rör om ordentligt. Låt stå svalt i minst 3 timmar tills fröna svällt upp ordentligt. Rör eventuellt om en extra gång innan servering. 

2. Recept med chia

Är du på jakt efter nya, smarriga, recept som innehåller de där nyttiga chiafröna som alla pratar om? Då kan du köra igång direkt med nedanstående tips - smaklig måltid!

Dattel Protein Riegel

proteinrik chiapudding

Samla kraft inför dagens ansträngningar med en riktig hälsofrukost.

Dattel Protein Riegel

Avokado-chia-sallad

En proteinrik sallad med superkrafter.

Dattel Protein Riegel

Veganska Chiabrownies

Rawfood när den är som allra bäst.

Dattel Protein Riegel

protein ZOATS

Frukosten som dig som behöver boosta!

Dattel Protein Riegel

CHIAlemonad med färska bär

En uppfriskande lemonad att avnjuta under årets varmare dagar.

3. lämplig dosering

Chiafrön tillhör kategorin "superfood" tack vare sitt oerhört rika näringsinnehåll. I Sverige har produkten funnits på marknaden ett bra tag och för många har fröna blivit ett stående inslag i skafferiet. Eftersom chia fortfarande är relativt nytt så rekommenderar EFSA en dos på 15 g - ungefär lika mycket som en rågad matsked. 

Den som råkar få i sig mer än den rekommenderade mängden behöver inte vara orolig - den låga dosen har främst med bristande forskning att göra. Fröna är inte giftiga eller farliga, man vet bara inte allt om dem helt enkelt.

Du bör emellertid tänka på att inte kombinera chia med vissa typer av läkemedel eftersom fröna i undantagsfall kan påverka medicinens effekt. För att vara 100% säker på att chia fungerar tillsammans med just dina läkemedel så kan det vara bra att dubbelkolla med en doktor som du litar på. 

Om du äter fröna utan att lägga dem i blöt först så är det viktigt att dricka ordentligt i samband med måltiden. Eftersom chia suger åt sig vätska så bör man dricka ungefär nio gånger så mycket som man äter - 15 g chiafrön kräver alltså 135 ml vatten.

4. vilka näringsämnen innehåller chiafrön?

Chiafröet är känt för sin oerhört mångfacetterade näringsprofil. Kika igenom tabellen här nedanför så förstår du kanske vad vi menar.

Näringsvärde
                                      g per 100 g
Kolhydrater 2,3 g 
Fibrer  32 g 
Fetter 32 g 
Proteiner 21 g 
Mineralämnen, vitaminer & fettsyror
                                          mg per 100 g
Kalcium  606 
Magensium  306 
Vitamin E 0,32
Vitamin B1 0,67 

Näringstätheten hos chiafrön är ojämförbar i förhållande till många andra livsmedel, trots dess ringa storlek så innehåller fröet stora mängder fibrer, vitaminer, mineralämnen och sunda fetter. Särskilt relationen mellan omega 3 och 6 (1:3) är riktigt fördelaktig. Uppdelningen ser nämligen till att Omega 3 syrorna inte blockeras (vilket vanligtvis är fallet) och därmed kan fylla sina hälsofrämjande funktioner.  

Även den höga fibermängden är nämnvärd: enligt livsmedelsverket behöver vi få i oss mellan 25-35 gram fibrer per dag. En enda matsked chiafrön innehåller 1/4 av den rekommenderade dosen. Fibrer är dessutom mättande och främjar matsmältningsprocessen. 

Chiafrön & kalorier 

100 g chiafrön innehåller ungefär 450 kcal - det kanske låter mycket men med tanke på näringstätheten så är fröna värda sin kalorivolym, du kan nämligen äta väldigt små mängder och ändå förse kroppen med en riktig näringsboost. Den rekommenderade dagsdosen på 15 g innehåller exempelvis bara 69 kcal - det är ungefär lika mycket som ett glas mjölk (150 ml).

6. vårt facit

Chiafrön är här för att stanna! Dessa näringstäta små underverk täcker en fjärdedel av ditt dagliga fiberbehov och är dessutom rika på vitamin B1, E, kalcium och sunda fettsyror. 

Extra bra smakar chia i form av en krämig pudding eftersom de är oerhört bra på att suga upp ordentligt med vätska. Chiapudding är lätt att variera med olika tillbehör och kan ätas både till frukost eller som efterrätt.