
Glutenfri kost – det här bör du veta
Ett liv utan vete, råg, dinkel ... för den som inte lider av glutenintolerans är det nästan omöjligt att föreställa sig. Men vad innebär det egentligen att leva utan gluten, att leva glutenfritt? Vilka livsmedel innehåller gluten? Och behöver människor som inte är intoleranta verkligen undvika gluten? I den här artikeln ger vi svar på ovanstående frågor och funderingar och bjuder dessutom på en bunt läckra recept!
1. Vad är egentligen gluten?
Gluten är ett viskoelastiskt, proteinartat, material som förekommer i flera olika livsmedel. Gluten fungerar som viktigt lagringsprotein och hjälper sin bärande planta att växa. Den klistriga konsistensen har förmågan att stabilisera, göra degar elastiska och sega, skapa geleartade strukturer och binda vatten. Därför används just gluten ofta som ett slags "lim" vid matlagning, och då speciellt vid brödbak.
Hur gluten påverkar kroppen har undersökts i ett flertal olika studier. Människor som lider av intolerans kan exempelvis drabbas av allvarliga inflammationer i tunntarmens slemhinna om de får i sig gluten.

2. Gå ner i vikt med glutenfri kost - fungerar det verkligen?
Om du varken lider av celiaki eller glutenintolerans finns det ingen anledning att helt utesluta gluten ur kosten. Med hjälp av ett strukturerat träningsprogram och en balanserad kosthållning kan du nå fantastiska resultat utan att reducera bort gluten. Det är dessutom inte alls säkert att glutenfria produkter disponerar över en bättre näringskombination än andra matvaror - många ersättningsprodukter innehåller exempelvis stora mängder socker. Vi rekommenderar därför att alltid kika på innehållsförteckningen, oavsett produkt.
Vårt proteinbröd är - till skillnad från många andra glutenfria produkter - fullt av nyttiga näringsämnen som mandlar, frön och korn. Brödet innehåller dessutom minst så mycket näring som ditt favoritfullkornsbröd - en skiva superkrafter med andra ord!
Är du ändå på jakt efter kvalitativa glutenfria produkter som håller vad de lovar? Vår glutenfria träningskost erbjuder ett stort urval av omväxlande, glutenfria och nyttiga livsmedel.
Vårt tips för en extra framgångsrik viktnedgång: personligt anpassade kost- och träningstips. Med hjälp av vår kostnadsfria Body Check kan du räkna ut ditt individuella BMI och få tillgång till utvalda tips och tricks från våra experter.
3. lönar det sig att äta glutenfritt?
Det går inte riktigt att besvara med ett trovärdigt "ja" eller "nej". Som vi beskrivit tidigare så måste en människa som äter en i övrigt hälsosam och balanserad kost knappast avstå från gluten. Balans är nyckeln och en välavvägd diet innefattar ofta spannmål (i måttliga mängder naturligtvis!). Men som sagt, många människor är helt och hållet beroende av en glutenfri kosthållning. Nedanför listar vi för vem/vilka en glutenfri mathållning lämpar sig:
celiakier
veteallergi
Gluten-/vetekänslighet
Förutom celiaki och klassisk veteallergi finns det även dom som är överkänsliga mot gluten/vete. Man kan reagera på gluten och vete på ett sätt som inte motsvarar en allergisk reaktion men ändå är frustrerande. Symtomen liknar ofta celiaki och veteallergi men i motsats till dessa två varianter så kan man inte fastställa en sjukdomsbild via blodtest.
Hur behandlas då överkänslighet? Ofta räcker det med att man äter mindre gluten- och veteprodukter. Hos vissa försvinner symtomen dessutom helt och hållet över tid.
Funderar du på om du är känslig för, eller allergisk mot, gluten?
Magkramp, trötthet, huvudvärk, diarré, mineralbrist och hudförändringar kan vara symtom på intolerans. Om du känner av alla ovanstående symtom efter att du har ätit en måltid som innehåller gluten så rekommenderar vi dig att genomföra ett test hos en doktor som du litar på. Doktorn undersöker din tolerans genom att genomföra ett blodtest som mäter mängden antikroppar (som ökar vid intolerans och allergi).

4. Glutenfria recept - låt dig inspireras!

Knaprig på utsidan, fluffig på insidan. Allt du behöver för att tillaga vårt proteinbröd är lite vatten. Brödet passar perfekt som frukost innan nästa träningspass eller som mellis efter en lång arbetsdag. Lite extra gott blir det tillsammans med vår veganska rödbetshummus eller lite jordnötssmör.

Proteinbröd
Den som unviker gluten kan fortfarande njuta av en härlig fika - dessa nyttiga praliner utgör bara ett av många läckra alternativ.

Hasselnötspraliner
Ett perfekt alternativ för dig som inte vill laga lasagne med traditionella "pastaplattor". Nyttigt, saftigt och helt och hållet vegetariskt (eller veganskt om du byter ut osten mot ett växtbaserat alternativ).

vegetarisk lasagne
Unna dig en riktig lyxdessert. Perfekt som efterrätt på nyår, födelsedagar eller middagsbjudningar - eller närhelst du vill sätta lite glutenfri guldkant på vardagen!

crema catalana
- Bild auf dieser Seite: ©istock/RosetteJordaan
- Bild auf dieser Seite: ©istock/ollo
- Bild auf dieser Seite: ©istock/baibaz
- Bild auf dieser Seite: ©istock/Milan_Jovic
- Bild auf dieser Seite: ©istock.com/pixelliebe
- Bild auf dieser Seite: ©foodspring
- Bild auf dieser Seite: ©Elena Shashkina/Shutterstock.com
- Bild auf dieser Seite: @patricksadi
- Bild auf dieser Seite: ©istock.com/Magone