Goji Beeren

GOJIbär

Gojibär är kanske kungen av superfood? Dessa små kraftpaket i miniformat innehåller nämligen stora mängder nyttiga näringsämnen och sägs vara enormt hälsofrämjande. Goji är således en perfekt energikälla som främjar det fysiska välmåendet i allmänhet och boostar immunförsvaret i synnerhet. I den här artikeln ska vi kika lite närmare på vad som är så speciellt med just detta lilla underverk till bär.

1.vad är gojibär ?

Gojibär har sitt ursprung i Kina och Mongoliet där de både odlas och växer vilt. I dessa trakter har bäret länge använts som naturmedicin. De små nyttigheterna växer på en buske vid namn bocktörne och tillhör samma växtfamilj som tomater, äggplanta, potatis och tobak. Även om det kan vara svårt att tro så är gojibär således en form av potatisväxt.  

Tack vare sitt höga näringsvärde räknas gojibär till kategorin "superfood" och har hittat hela vägen från den kinesiska hälsomedicinen till våra nordiska skafferier. Det bästa med goji är att de passar finfint till ett flertal olika maträtter samtidigt som de smakar himmelskt och förser kroppen med en riktig näringsboost!

Tierische Lebensmittel auf Schneidebrett

Såhär kan du använda gojibär:

  • I müsli, smoothies eller sallader
  • Som mellis/snacks på jobbet eller resan
  • För att boosta immunförsvaret 

2. gOJI bär - effekter och näringsinnehåll

Varför anses gojibär vara så oerhört nyttiga? Det ska vi ta reda på.

1) Gojibär innehåller stora mängder järn

Ofta förknippas intag av järn med kött men ett flertal livsmedel från växtriket innehåller minst like stora mängder, däribland vårt älskade favoritbär goji. Den som äter en vegansk kost bör vara lite extra noga med att få i sig tillräckliga mängder järn och kan med fördel addera just gojibär till sina matvanor. Gojibärets rika järninnehåll gynnar bildning av blodkroppar och motverkar dessutom trötthet och utmattning.

2) ... och mineralämnet kalcium

Generellt sett så är bär utmärkta kalciumkällor, och särskilt dessa röda små kraftpaket. Kalcium främjar skeletthälsan och spelar en viktig roll när det kommer till kroppens muskelfunktioner.

3) ... samt förser kroppen med viktiga vitaminer

Gojibär är rika på vitaminerna A, B och C vilka i sin tur gynnar hälsan på följande vis:

Vitamin A

A-vitamin ser till att celltillväxten fungerar som den ska.

Vitamin C

Stärker immunförsvaret och främjar järnupptaget.

Vitamin B

Gynnar nervsystemet och metabolismen.

3. recept med goji

Gojibär är ett fantastiskt livsmedel som både smakar himmelskt och är oerhört nyttigt, men hur kan det användas i matlagning? Här nedanför hittar du ett axplock av våra favoriter.

Power Smoothie med Goji & blåbär

Smoothie mit Goji Beeren

Smoothies passar lika bra till frukost som mellis. Denna variant innehåller både goji- och blåbär vilket gör den oslagbar som hälsodryck. Vi har även slängt ner en stärkande dos Whey för dig som gillar att träna och vill öka din muskelmassa.

Kycklinggryta med blomkål & gojibär

Hähnchen Curry mit Goji Beeren

Gojibär används oftast i sötare rätter eller som frukosttillbehör men passar egentligen minst lika bra i matigare måltider. Testa den här curryn så förstår du garanterat vad vi menar!

Glutenfri proteinmüsli med gojibär

Protein Müsli mit Goji Beeren

Börja dagen med en kungligt knaprig frukost. Gojibären förser müslin med en fruktig smak och viktiga vitaminer, mums!

4. Det här bör du tänka på när du inhandlar goji

När du köper gojibär så bör du främst tänka på en sak: att de är ekologiska och fria från giftiga bekämpningsmedel. Våra "foodspring-gojis" växer upp i den kinesiska provinsen Ningxia under rikligt med solljus och i en helt naturlig miljö. Vi bryr oss nämligen om att bären frambringas på ett skonsamt och medvetet sätt som tar hänsyn till både hälsa och miljö. 

För att du ska kunna njuta av dina gojibär i fulla drag så bör du som sagt se till att inhandla ett ekologiskt alternativ. På så vis undviker du tunga konserveringsmedel och kan gotta dig i bär av högsta kvalitet. Kemisk gödsel och artificiella bekämpningsmedel rimmar illa med ett så nyttigt bär som gojin. Hos oss kan du vara säker på att bären du stoppar i dig är både bio- och kvalitetscertifierad i Tyskland.  

5. Hur mycket goji kan man äta dagligen?

Om du vill boosta kroppen i allmänhet så räcker ett intag på ungefär 6 - 12 g (ca. 1 - 2 msk) dagligen - en perfekt mängd att slänga ner i müslin, toppa salladen med eller baka in i bröddegen.

6. kan jag gå ner i vikt med goji?

Gojibär är inget mirekelmedel som får dig att gå ner i vikt på nolltid (få naturliga livsmedel uppfyller sådana krav). Därmed inte sagt att dessa små underverk inte bjuder på sin egen dos magi! Goji passar perfekt som tillbehör för den som vill gå ner i vikt eftersom även små mängder är rika på näring och dessutom går lätt att kombinera med de flesta recept. Den som vill lätta i vikt bör vara snäll mot kroppen och göra det på ett skonsamt och medvetet sätt, och därtill hör naturligtvis en genomtänkt och näringstät kosthållning som innehåller omfångsrika mängder vitaminer och mineraler. 

7. vårt facit

Gojibär är en fantastisk energikälla som är rika på antioxidanter. I härkomstlandet Kina är bären sedan länge kända för sina många positiva egenskaper och används inte sällan i medicinska syften. Även om goji inte förändrar din figur drastiskt så innehåller även små doser så stora mängder vitaminer och mineraler att bären passar perfekt som näringskälla under en hälsosam diet.

Dessa små underverk till bär kan gärna kombineras med olika typer av kostscheman; vare sig du är ute efter att öka muskelmassa eller gå ner i vikt. I båda fallen behöver kroppen nämligen näring och riktligt med vitaminer för att orka med och må bra - något som gojibäret är en mästare på att tillföra. Du bör dock tänka på att inhandla en ekologisk variant för att undvika skadliga bekämpningsmedel eller ohälsosamma konserveringsmetoder.

tIPs

Vill du komma igång med träningen och/eller förändra din kosthållning? Då är det viktigt att ha koll på sin kropp och sitt fysiska utgångsläge. Med hjälp av vår kostnadsfria Body Check  kan du sätta upp målbilder, räkna ut ditt personliga BMI och få tillgång till skräddarsydda tränings- och näringstips.