Frauenbauch seitlich

Oavsett om du vill gå ner i vikt eller bygga muskler så är det viktigt att du känner till dina personliga grund- och prestationsförutsättningar för ett lyckat resultat. På så vis kan du skräddarsy både din träning och ditt näringsupptag på bästa möjlig sätt.  

Lite förenklat kan man säga såhär: ju mer på rör på dig desto större blir ditt dagliga behov av kalorier. I den här artikeln går vi igenom det mesta som har att göra med kaloriförbrukning, kaloribehov och kaloriöverskott. Vi erbjuder dessutom en smidig kaloriräknare för dig som vill räkna ut ditt dagliga kaloriintag.

1. Så förstår du din kaloriförbrukning bättre

Grundförbrukning: Grundförbrukningen berättar hur många kalorier din kropp förbrukar i absolut „viloläge“, för även när du sover eller ligger och slappar på soffan så förbrukar din kropp energi.Aktiv förbrukning:Den energi som du gör av med när du ägnar dig åt fysisk aktivitet är din „aktiva“ förbrukning. Alltså när du exempelvis sportar eller cyklar till jobbet.

Sammanlagd förbrukning: Din sammanlagda förbrukning utgör summan av din grundförbrukning och din aktiva förbrukning och ger således information om ditt dagliga kaloribehov.

För att din träning ska bli extra framgångsrik rekommenderar vi dig att genomföra vår Body Check. Här kan du beräkna ditt personliga BMI och få tillgång till personligt anpassade närings- och träningstips    vilket är viktigt om du vill uppnå snabba, effektiva och långsiktiga resultat. Med hjälp av vår BMI-tabell får du dessutom reda på hur det står till med din kroppsvikt.

2. Kaloribehov vid viktnedgång

“Hur mycket kalorier kan jag äta?“. Om du någon gång har satsat på att gå ner i vikt på ett sunt och långsiktigt sätt har du säkert funderat på ovanstående fråga ett antal gånger redan. Men lugn, vi hjälper dig: med vår kaloriräknare räknar du snabbt och smidigt ut din kaloriförbrukning. På så vis får du reda på exakt hur mycket kalorier just du behöver för att uppnå ditt personliga mål.

Om du är ute efter att gå ner i vikt på ett effektivt sätt utan jojo-effekter så är det viktigt att du reducerar ditt kaloriintag på ett sunt och genomtänkt sätt. Men vad betyder det? Jo, det innebär att du aldrig bör äta mindre kalorier än du förbrukar i viloläge. Med ett litet kaloriunderskott som är anpassat efter dina personliga träningsmål och fysiska aktiviteter så kommer du att kunna gå ner i vikt på ett hälsosamt och framförallt beständigt sätt. 

Ett dagligt kaloriunderskott på 300 till 500 kalorier bör inte överskridas. Om du reducerar ditt kaloriintag alltför mycket saktas din ämnesomsättning ner och du blir hungrig oftare eftersom kroppen försöker att kompensera för det starka underskottet av kalorier.

Vill du veta hur mycket kalorier din pasta eller frukosmacka egentligen innehåller? Vår kaloritabell för livsmedel hjälper dig att ta reda på det!

Shape Shake

Ett tips: du längtar efter en proteinshake som håller vad den lovar? Med vår Shape Shake kan du smidigt och enkelt dra ner på kalorierna. Shaken utgör ett perfekt komplement till middagen och är både mättande och god. Om du istället satsar på att bygga muskler så kan ekologisk proteingröt, whey protein (finns även som vegansk variant), proteinglass, proteinbars eller proteinpannkakor vara din grej. Behöver du något att blanda i? Ingen fara - en praktisk shaker hittar du såklart också i vår butik. Mer om vilken mat som innehåller extra mycket proteiner samt vad som skiljer olika proteinkällor åt kan du läsa här

3. Kaloriöverskott vid styrketräning

Nyckeln till starkare muskler går genom ett överskott av kalorier, det är faktiskt sant! Med en extra kaloribuffert på 300 till 500 kcal kan kroppen effektivt bygga ny muskelmassa och förse densamma med viktiga näringsämnen.

Ett tips: vid regelbunden styrketräning behöver du få i dig mer protein än annars. Det är alltså bra att dricka en Proteinshake efter ett hårt och anstängande pass på gymmet. Du kan till exempel testa vår Whey Protein Shake som hjälper dig att stärka dina muskler på lång sikt - ta din träning till nästa nivå!

4. Kaloriräknare: beräkna ditt dagliga kaloribehov
Räkna ut din personliga grundförbrukning och din aktiva kaloriförbrukning här:

Kaloriräknare

Kön
Personliga uppgifter
Ålder
Längd
Vikt
Ditt träningsmål
Fysiska aktiviteter
Träningspass per vecka

Hur många kalorier du bör äta dagligen skiljer sig från person till person. Förutom längd och vikt spelar även fysisk aktivitet och allmännt hälsotillstånd en viktig roll. Här under hittar du det genomsnittliga kaloribehovet för män respektive kvinnor i förhållande till varierande aktivitetsnivåer - på så vis får du lite bättre koll på hur kaloribehovet kan växla beroende på kön och fysisk aktivitet.

Kaloribehov för män:

  • Mindre än 30 minuters fysisk aktivitet per dag: ca. 2100-2500 kcal/dag
  • 30 till 60 minuters fysisk aktivitet per dag: ca. 2500-2700 kcal/dag
  • Mer än en times fysisk aktivitet per dag: ca. 3000-3500 kcal/dag

Kaloribehov för kvinnor:

  • Mindre än 30 minuters fysisk aktivitet per dag: ca. 1800-2000 kcal/dag
  • 30 till 60 minuters fysisk aktivitet per dag: ca. 2000-2200 kcal/dag
  • Mer än en timmes fysisk aktivitet per dag: ca. 2400-2800 kcal/dag