Kokosnuesse zur Herstellung von Kokosoel

Kokosolja & viktnedgång

- såhär bränner du fett med fett 

Bekämpa fett med fett? Viktnedgång och kokosfett rimmar inte så illa som det kanske till en början verkar. Redan på 80-talet genomfördes studier som visade att människor som äter mycket kokosnötter nästan alltid befinner sig inom normalradien på BMI-skalan, och i princip aldrig lider av övervikt.1

Sedan nästan 30 år tillbaka står alltså kokosolja i fokus hos både dietister och forskare i samband med viktminskning, även om det råder delade meningar om dess hälsofrämjande egenskaper. Oljans mättade fetter förkastas av vissa, samtidigt som dess fettförbrännande egenskaper hyllas av andra. Så, hur är det nu - kan man verkligen bekämpa fett med fett? Det ska vi kika närmare på i den här artikeln. 

Kokosöl zum Abnehmen - So unterstützt Kokosöl die Wunschfigur

Abnehmen mit Kokosöl, also mit Fett? Klingt absurder, als es tatsächlich ist. Bereits in den 80er Jahren haben Studien gezeigt, dass in Bevölkerungsgruppen, die viele Kokosnüsse verzehren, der BMI meistens im Normbereich liegt. Übergewicht kommt dort so gut wie nicht vor.1

Seitdem steht Kokosöl im Fokus vieler Wissenschaftler und Diätexperten. Während die einen die gesättigten Fettsäuren des Kokosöls als schlecht für das Herz einstufen, loben andere Kokosöl zum Abnehmen. Aber wie soll Fett helfen, Fett zu verlieren?

1. kokosolja och viktnedgång 

Hur går jag ner i vikt med kokosolja?

Även om kokosolja består av mättade fetter till 90% pekar ett flertal studier på att människor som får i sig kokosolja regelbundet åtnjuter ett flertal positiva och hälsofrämjande effekter,2 varav ett lågt BMI är en av dessa.

Men hur kan fett bränna fett? Jo, det beror främst på fettsyrornas struktur.
Till skillnad från andra fetter - som främst består av långkedjade fettsyror - består kokosolja till cirka 50% av MCTs (medium chain triglycerides/medellånga kemiska strukturer) vilket är avgörande för oljans positiva inverkan vid viktnedgång.

Ekologisk kokosolja - ett universalgeni
Främjar: ämnesomsättning och fettförbränning
Unik egenskap: kvalitativa fettsyror
När: vid matlagning
Shape Shake - för dig som vill gå ner i vikt
Främjar: tillförseln av protein
Unik egenskap: extra mättande
När: när du vill!

2. Varför främjar MCTs viktminskning?

Tack vare sin kedjelängd är MCT-syrorna vattenlösliga, en egenskap som bidrar till att de påverkar kroppen annorlunda än de långkedjade fettsyror som annars utgör majoriteten av det fett vi i västvärlden får i oss.

Kokosolja & viktnedgång: energileverantör istället för fettlagringsbov

MCTs omsätts nästa lika snabbt som kolhydrater. Det betyder att kroppen omvandlar de medellånga fettsyrorna till energi istället för att lagra dem som fettdepåer (detta gäller såklart bara så länge du inte äter för mycket i allmänhet)

MCT-syrornas unika egenskaper gynnar såklart alla men är lite extra fördelaktiga för dig som är ute efter att gå ner i vikt eftersom kroppen förses med energi som liknar den från komplexa kolhydrater. Samtidigt utsöndras mindre insulin än under intag av - just det - kolhydrater. Och eftersom insulin i sin tur hindrar fettförbränningen så gynnar den minskade tillförseln viktminskning. 

Kokosöl

Visste du att kokosolja passar perfekt att baka och laga mat med? Vårt exotiska universalgeni konkurrerar ut veteranen olivolja på nolltid! Laurin gör dessutom oljan värmebeständig och hindar skadliga transfetter från att bildas även när graderna stiger. Fettet gör dessutom underverk för både hud och hår. Kokosolja, vi undrar - hur skulle vi klara oss utan dig?!


3. Kokosfett & fettförbränning - tips & tricks

Kokosolja och viktminskning: mängden gör hela skillnanden!

Kokosolja ska ersätta andra fetter, och inte fungera som ett extra tillägg. Även om MCTs inte lagras av kroppen direkt så innehåller de inte desto mindre kolhydrater, och får du i dig FÖR mycket kolhydrater så kommer du inte lyckas med att gå ner i vikt. Den som använder sig av kokosolja i samband med viktnedgång bör därför vara noga med att dra ner på andra typer av fetter samt animaliska produkter.

Ett tips: tack vare de höga halterna laurin är kokosolja värmebeständigt i upp till 200 °C - perfekt att steka i med andra ord. I motsats till mindre värmebeständiga oljor uppstår inte heller onyttiga transfetter när temperaturen stiger.

Förändrade kostvanor 

Förutsättningen för en framgångsrik viktminskning är - som ni säkert vet vid det här laget - ett konstant kaloriunderskott. Detta är naturligtvis ingenting som intag av kokosolja förändrar på magiskt vis. En framgångsrik viktnedgång kräver en balanserad och medveten kosthållning, det går inte att komma ifrån.

Tomma kolhydrater eller mättade och härdade fetter - vilka ofta döljer sig i animaliska halvfabrikat eller sötsaker - bör i största möjliga mån ersättas med en proteinrik kost fylld av grönsaker, fullkorn och sunda fetter. Kokosolja är därför inte bara gynsamt för dig som vill gå ner i vikt, utan för alla som värnar om en hälsosam livsstil.  

Frossa dig i form

Kokos Proteinkugeln

Kokosolja kan användas till mycket och det är inte helt lätt att leta fram ett favoritrecept. Men om vi måste välja så vattnas det lite extra mycket i munnen när vi tänker på de här proteinrika kokoskulorna - som små fluffiga kokosdrömmar!

andra passande recept ... 

... hittar du i vår receptbank. Här samlar vi nyttiga, lättlagade och fantastiskt goda recept för dig som värnar om din hälsa och din kropp.

4. gå ner i vikt med kokosolja - vårt facit

  • Kokosolja kan med fördel användas vid viktnedgång tack vare sina energigivande MCT-syror .3
  • MCTs förser kroppen med energi.
  • MCTs lagras inte som fettdepåer i kroppen.
  • Kokosolja bör ersätta andra (mättade) fetter och inte användas som ett tillägg.
  • Kokosolja är en självklar ingrediens i varje hälsomedvetet hushåll.

Oavsett om du vill gå ner i vikt eller bygga muskler så rekommenderar vi att genomföra en inledande "Body Check". Fastställ dina mål, räkna ut ditt personliga BMI och få tillgång till individuellt anpassade tränings- och näringstips.


1Am J Clin Nutr.1981 Aug;34(8):1552-61.

2Lipids. 2010 Jun;45(6):501-10.doi: 10.1007/s11745-010-3418-z. Epub 2010 May 15
 Lipids. 2010 Jun;45(6):501-10. doi: 10.1007/s11745-010-3418-z. Epub 2010 May 15

3 Vetenskaplig status: även om alla effekter som beskrivits i artikeln ovan har bekräftats så finns det ännu inga 100% giltiga bevis för att kokosolja främjar viktnedgång långsiktigt. Ett par studier (däribland de som citerats ovan) tyder emellertid på  att kokosolja påverkar hälsan positivt om den ersätter andra, mättade, fetter.