Recept på nyttiga mellianmål & sunda snacks


Ett riktigt bra mellanmål kan slå både frukost, lunch och middag. Smarriga snacks är lätta att tillaga och behöver verkligen inte vara onyttiga - även om ordet alltför ofta kopplas till chips, dipp och sockrigt godis. Egenlagade snacks är smidiga att ha med sig och skönt att plocka fram när utbudet på väg hem från jobbet eller i skolan inte riktigt motsvarar förväntningarna. Att förbereda ett gott mellanmål - oavsett om det är för hemresan eller eftermiddagsfikat -  är enkelt och godsakerna kan ofta förvaras i kylskåpet under flera dagar framöver.

I vår receptbank hittar du ett flertal nyttiga och proteinrika snacks och mellanmål - oavsett om du är ute efter att gå ner i vikt, bygga muskler eller äta veganskt.


Grunderna till ett bra mellanmål

Snacks har med tiden kommit att ta över det gamla härliga konceptet mellanmål och kopplas numera ofta samman med onyttig och fet mat. Men snabblagade smårätter behöver varken vara onsunda eller smaka papper. Vi på foodspring gissar att din vardag är fullpackad med aktiviteter, rörelse och fysisk ansträngning vilket ibland gör det kenpigt att hinna med tidskrävande matlagning. Men du, den som inte har tid att stå i köket kan ändå slänga ner ett gäng nyttiga snacks i väskan för att försökra sig om att kroppen förses med de näringsämnen som den behöver! I vår butik hittar du ett stort utbud sunda snacks och mellanmål, och i receptbanken får du praktiska tips på hur du kan laga dina egna små nyttiga munsbitar. Med en nypa kreativitet och ett knippe sunda livsmedel snor man ihop ett nyttigt och mättande mellis på nolltid. Följande punkter kan dock vara värda att tänka på innan du sätter igång:

10 tips för dig som är mellissugen

  • Chokladkakor, potatischips eller milkshake? Alla dessa kategorier går faktiskt att omvandla till nyttigare varianter.
  • Välj livsmedel med ett högt näringsinnehåll så att kroppen förses med rikliga mängder vitaminer och mineraler även när portionerna är "mellis-små".
  • Undvik socker helt för att motverka hungerattacker och hålla en jämn blodsockernivå.
  • Anpassa dina snacks - du kan exempelvis fixa kolhydratrika snacks efter träningen och njuta av långsamma proteiner innan läggdags.
  • Du kan med fördel använda proteinpulver i de allra flesta mellanmål (det funkar exempelvis toppen när du bakar) för att förse kroppen med lite extra protein.
  • Nötter och frön förser kroppen med växtbaserat protein, sunda fetter och ett rikt smakspektrum - toppen som topping!
  • Smakförstärkare, färgmedel och konserveringsämnen har ingenting i ditt mellanmål att göra!
  • Håll koll på hållbarheten - alla snacks går inte att förvara under längre perioder
  • Använd regionala och säsongsbaserade livsmedel - dessa är rikare på näringsämnen och skonsammare för miljön.
  • Snacks med högt proteininnehåll passar perfekt för dig som tränar mycket styrka eller tonar kroppen.

Varför snacks?

Småätande är en ovana som många vill komma ifrån, men nyttigare varianter av mellis kan med enkelhet förvandla en dålig ovana till en bra vana. Ett förstklassigt mellis bör förse kroppen med viktiga näringsämnen och såklart smaka ljuvligt. Fördelarna med snacks är att de ofta är superenkela att tillaga och går att variera i oändlighet med ingredienser som du gillar lite extra mycket. Efter träningen passar kolhydratrika snacks bra medans mellanmål som innehåller mycket sunda fetter (såsom exempelvis nötter eller kokosolja) håller dig mätt länge. Snacks är ett enkelt, kreativt och roligt sätt att laga mat på och förser kroppen med viktig näring: extra viktigt för dig som har lite tid till övers för mer tidskrävande former av matlagning.

Gå ner i vikt med snacks?

Snacks och viktminskning behöver verkligen inte utesluta varandra. Nyttiga mellanmål med ett rikt näringsinnehåll främjar hälsan och kan motverka akuta hungerattacker, även när du är ute efter att dra ner på kalorierna. Shaker är ett smart alternativ för den som vill gå ner i vikt eftersom de går att kombinera i oändlighet och dessutom knappt behöver innehålla några kalorier. Ett smarrigt mellis kan dessutom vara något att se fram emot och motiveras av när man förändrar sin invanda kosthållning. Den som är ute efter att gå ner i vikt bör emellertid tänka på att få i sig mättande proteiner och undvika kaloririkt innehåll i större mängder.

Snacks & träning

Det finns nog ingen annan grupp som gynnas så mycket av mallanmål och snacks som just idrottare och träningsglada - oavsett fysisk nivå eller träningsform. Den som ger allt på träningen bör ge allt tillbaka till sin kropp. Ett bra träningsmellis bör bestå av energigivande carbs och kvalitativa proteiner, och såklart gå snabbt att slänga ihop och ta med till nästa gympass.