Paleo - stenåldern är  här för att stanna


Att äta och leva nära naturen passar den som bestämmer sig för att äta enligt paleo (eller stenålderskost som denna diet också kallas). Stenåldern är här för att stanna och innehåller numera främst kvalitativa grönsaker, bra kött, rimliga doser frukt och nötter samt en stor portion experimentlust! Om du äter i enlighet med paleo så undviker du bland annat vete, mjölk och socker samtidigt som du fyller tallriken med mat som är proppfull av livsviktiga näringsämnen.

Paleo är ett relativt lätt sätt att leva sunt, näringsriktigt och naturligt på. Det begränsade ramverket kan dessutom hjälpa den som vill gå ner i vikt genom att förändra kosthållningen till det bättre. Men om man ska vara riktigt noga så är paleo ingen diet utan snarare en livsstil som går ut på att vårda både sig själv och sin omvärld. Man är noga med vad man äter, vilka livsmedel sohamnar på tallriken och handlar gärna både säsongsbaserat och närodlat. Stor vikt läggs även vid naturliga och obearbetade råvaror från små, lokala, butiksägare eller ekologiska gårdar. Som paleofan kan du bland annat njuta av ekologisk fisk, naturellt kött samt frukt och grönt. Just när det kommer till kött och fisk så är det extra viktigt att produkterna kommer från ekologiska gårdar och har producerats under så naturliga förhållanden som möjligt.


för vem passar paleo?

Gå ner i vikt med paleo

Paleobaserad kost är inte skapad för viktminskning per se men det finns en hel del förhållningssätt som kan hjälpa den som längtar efter att gå ner i vikt. En paleoanhängare undviker exempelvis socker, spannmål och hel-/halvfabrikat. Därutöver innehåller paleo automatiskt mycket grönsaker vilket innebär att man brukar kunna dra ner på fettintaget automatiskt. Om man dessutom håller sig till resten av de riktlinjer som paleo förespråkar - såsom god sömn, ordentligt med avkoppling och regelbunden fysisk aktivitet - så sjunker ofta risken för stress vilket i sin tur stimulerar ämnesomsättningen, håller blodsockernivån jämn och motverkar stressätande.

Paleo och träning

Den som vill spetsa sitt träningsprogram med denna spännande diet kan med fördel väva in paleo i samband med både toning, deffning och fettförbränning. Energi till träningen får du i form av sunda fetter, kvalitativt protein och stärkande fibrer. För att du ska orka upprätthålla prestationsförmågan så kan du utvidga kosten med ett gäng grönsaker och/eller rotfrukter som innehåller stärkelse (exempelvis sötpotatis, pumpa eller kokbananer).

Fördelarna med paleo

Paleo innebär för de allra flesta att den invanda kosthållningen måste struktureras om från scratch. Man bör exempelvis dra ner på - eller helt undvika - vissa klassiska snacks och efterrätter. Men skam den som ger sig - att avstå från den mat som din kropp ogillar lönar sig och i vår rika receptbank hittar du flera paleobaserade alternativ som är minst lika goda som din hemtama comfort food, men tusen gånger nyttigare.

1. Massvis av nyttig näring!

Grunden i de allra flesta paleorecept utgörs av sunda fetter, stärkande proteiner och rikliga mängder grönsaker. Den som värnar om ett starkt skelett, frisk muskelmassa och ett orubbligt immunförsvar gynnas helt klart av den kvalitativa fisken, det ekologiska köttet och de näringsrika grönsakerna som paleo innefattar. Du får dessutom i dig rikligt med både omega-3 och omga-6 om du ser till att verkligen variera dina recept och din matlagning.

2. Hälsofrämjande

Livsmedel som har processats hårt och innehåller stora mängder socker och/eller osunda fetter pressar upp blodsockernivån och leder i längden ofta till åderförkalkning och intoleranser. Därmed förhöjs även risken för att drabbas av välfädssjukdomar som diabetes typ 2, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och autoimmuna reaktioner. En paleobaserad kosthållning kan hjälpa till att motverka dessa typer av besvär på lång sikt.

Riktlinjer vid tillagning av paleo

Att äta som på stenåldern betyder inte att du måste dra på dig höftskynket och dra ut i skogen med ett knippe spjut och lite flinta. Paleo kopplar snarare samman dåtid med nutidens utbud av livsmedel - en förening som inte sällan resulterar i magiska och kreativa receptkombinationer. Det kanske låter lite krångligt till en början, men det är faktiskt mycket enklare än vad det verkar.

Riktlinjer för paleofans

  • Undvik spannmål, baljväxter samt rör- och betsocker.
  • Ät obehandlade och ekologiska livsmedel. Gärna mycket grönsaker, kött, fisk, skaldjur och ägg. Släng in lite frukt mellan varven, men i mindre doser.
  • Låt bli mjölkprodukter
  • Köp bara växtbaserade oljor av riktigt bra kvalitet, såsom ren olivolja, kokosolja eller avokadoolja
  • Involvera nötter och frön i matlagningen (i måttliga mängder)
  • Kryddor är en naturlig del av paleo - gärna efter eget tycke och smak