Ein Mann macht Dips im Fitnessstudio

PITT Force Training - Professional Intensity Training Techniques

Översikt

PITT Force-Training - eller Professional Intensity Training Techniques som metoden också kallas - är en högintensiv träningsform för dig som vill maximera och utveckla din styrketräning. Tekniken går ut på att du belastar dina muskler maximalt för att därefter vila i korta perioder - på så vis främjas muskeltillväxten till max vilket gynnar den som vill träna styrka på ett effektivt och verkningsfullt sätt.

vårt tips: ta din träning till nästa nivå

För att du ska få bästa möjliga resultat av din PITT Force Training - eller styrketräning i allmänhet - så rekommenderar vi vår kostnadsfria Body Check. Här kan du räkna ut ditt BMI, sätta upp personliga målbilder och få tillgång till individuella närings- och träningstips. 

1. Vad är pitt force training?

Målet med PITT Force Training är att utföra tekniskt felfria styrkeövningar med högsta möjliga viktmängd - så länge man orkar. Viktigt är att musklerna spänns så mycket som möjligt så att muskelmassan stimuleras maximalt under ansträningen.

Under ett PITT Force pass utför man ett set med få upprepningar per övning. Efter varje set pausar man i högst 20 sekunder innan nästa omgång drar igång.

Viktigt är att man har stenkoll på hur övningarna utförs rent teknikst, samt att man verkligen ser till att ta i så mycket som det bara går (med försiktighet såklart). PITT Force passar bäst för den som redan har tränat ett tag och byggt upp ordentligt med muskelmassa - det är en träningsform för dig som söker nya utmaningar och vill tänja dina fysiska gränser.

Det unika med PITT Force:

  • Extremt effektiv intensitetsträning
  • Ett fåtal upprepningar
  • Maximal muskelhypertrofi
  • Genomtänkta pauser som ökar muskeltillväxten maximalt

Bonustips: näring som främjar muskeltillväxten

Protein Shakes

Den som utför PITT Force träning bör främst tänka på två saker utanför gymmets väggar: tillräckligt med återhämtning och en kosthållning som gynnar muskeltillväxten. Mikronäringsämnen som kvalitativt protein, komplexa kolhydrater och omättade fettsyror bör vara en naturlig del av varje medveten idrottare och PITT Force utövares vardag.

Var noga med Proteinerna

Tränar du hårt, ofta och mycket? Då bör du vara lite extra noga med ditt proteinintag. Intensiv och regelbunden träning kräver nästan alltid en ökad proteintillförsel för att muskelmassan ska växa över tid. I vår butik hittar du ett flertal proteinrika livsmedel som hjälper dig att uppnå dina fysiska mål både före, efter och under träningen. 

Psst ... kreatin och l-arginin förser musklerna med snabb näring och förbättrar dessutom den fysiska prestationsförmågan - ett perfekt komplement till protein med andra ord.

Mann macht Kniebeuge mit Gewicht

2. Fördelar med PITT Force Training

Full styrka med PITT Force

Till skillnad från både HIIT, HIT och Tabataträning så belastas musklerna omedelbart i PITT Force. Med andra ord: du orkar lyfta tunga vikter eftersom kroppen inte är trött på förhand och dessutom får möjlighet till vilopauser (som i sin tur simulerar muskelsammandragningen och muskeltillväxten).

Stigande prestationsförmåga tack vare kortare pauser

Under passets korta pauser så släpper spänningen i musklerna och dessa genomströmmas av blod, syre och stimulerande näringsämnen. "Slagg" som mjölksyra kan bara spolas undan om blodgenomströmmningen är tillräcklig. Pauser är därför en förutsättning för att du ska orka med kommande set och reps.

En kontrollerad och skonsam träningsform

Ett medvetet och korrekt utförd Pitt Force pass minskar risken för skador avsevärt, men kräver desto mer övning och koncentration. Det noggranna och begränsade utförandeförloppet minskar dessutom risken för fysisk överbelastning i jämförelse med andra repetitiva styrketräningsformer.

3. Pitt Force träning - såhär gör du

Efter en kortare uppvärmning (med eller utan redskap) så sätter du igång med ditt första set direkt. Välj en vikt som passar ditt fysiska utgångsläge (tänk på att du ska kunna utföra  8 - 10 reps med den tyngd du väljer). Genomför varje rep långsamt och koncentrerat med korta pauser mellan omgångarna. Helst bör du dessutom lägga ifrån dig vikten i pauserna innan du sätter igång med nästa upprepning. 

Uppvärmning

Värm upp i mellan 5 - 10 minuter (till exempel på ett löpband). Innan varje set så bör du dessutom gärna värma upp med en lite lättare vikt för att förbereda kroppen på den kommande övningen.

Belastningsfas

Genomför bara ett set, oavsett längd.

Återhämtningsfas

Du bör hålla dig till en pausperiod på mellan 3-5 sekunder. Ju längre set, desto längre pauser kan du unna dig - ibland kan en paus vara ända upp till 20 sekunder. Vilans längd bygger alltså på det senaste setet men bör helst inte vara längre än max 20 sekunder.

Varaktighet

I PITT Force brukar man satsa på att utföra mellan 10 - 20 reps per övning. Dessa ska allra helst vara felfritt utförda. Om du behöver vila i längre än 20 sekunder för att försäkra dig om att det tekniska utförandet verkligen håller så bör du sikta på att avsluta setet istället för att fortsätta med fler reps.

Om du bestämmer dig för att testa PITT Force som ett utevcklande och spännande alternativ till dina vanliga styrketräning så bör du sikta på ett träningsprogram som sträcker sig över minst fyra till sex veckor. Eftersom PITT Force Training bygger på grundövningar från HIIT så kan det vara praktiskt att starta med runt 2 - 3 pass i veckan.

4 - 6 övningar per set räcker gott och väl för PITT Force - se till att varje övningset täcker en specifik muskelgrupp. Vi rekommenderar att du satsar på basövningar såsom bänkpress, marklyft eller knäböj. Med tiden kan man öka träningens intensitet till fyra pass i veckan (men glöm inte bort att vila från träningen helt under 1-2 dagar i veckan så att kropp och muskelmassa får möjlighet att återhämta sig).

4. För vem passar PITT Force Training?

Den som utför PITT Force på rätt sätt och är noga med vilan kan bygga muskler relativt snabbt och utan större möda (förutsatt att du är van vid att träna och gillar det). Den som vill integrera  PITT Force Training i sina övriga träningsrutiner bör prata med en erfaren träningscoach eller personlig tränare för att vara säker på att kroppen inte tar skada av kombinationen. 

Det är viktigt att du har koll på tekniken vid utförandet av varje övning, särskilt om övningarna är komplexare än vanligtvis. Du bör även ha koll på att vikterna du väljer verkligen passar din fysiska förmåga. Med andra ord: var försiktig, ta hand om dig och tänk igenom ditt PITT force träningsprogram noga innan du sätter igång!

Inte rätt träningsform för dig?

Tränar du hellre hemma eller i det fria? Eller föredrar du kanske att träna lite mer sällan? Då finns det andra träningsformer som förmodligen passar dig bättre, kika in här nedanför för mer inspiration: