Eiweißshake im Glas Draufsicht mit Mandeln

proteinpulver & whey

Proteinpulver används i proteinshaker och kan med fördel nyttjas av alla som tränar styrka eller andra muskelkrävande rörelseformer. Den som vill öka sin muskelmassa behöver ofta förhöja proteintillförseln och då är proteinpulver ett fantastiskt smidigt och enkelt alternativ. Innan man sätter igång så finns det emellertid ett par saker som man bör ha lite koll på. I den här artikeln informerar vi dig därför om allt som rör proteinpulver - på så sätt är du ordentligt kittad med ett rikligt förråd information inför din kommande inköpstur.

1. viktminskning med proteinpulver

Proteinpulver kan - tvärtemot vad många tror - med fördel kombineras med viktminskning eftersom det mättar bra. Du kan till exempel dricka en kalorisnål proteinshake efter lättare måltider för att bromsa suget efter snacks och sötsaker. Fördelen med proteinpulver är att det innehåller mindre kalorier än exempelvis kolhydrater och fetter. Studier har visat att den hungerkänsla som ofta slår till direkt på morgonen minskar om man äter en proteinrik middag istället för ett middagsmål som innehåller mycket kolhydrater. Det extra proteinintaget ser dessutom till att muskelmassan inte går förlorad under perioder av viktminskning.

Fördelar med proteinpulver:
  • Kalorisnålt
  • Mättande
  • Motverkar muskelnedbrytning
  • Perfekt som tillägg vid kroppstoning

Den som tränar intensivt och längtar efter att bygga muskler bör fundera över att öka sitt proteinintag - antingen genom att addera proteinrika livsmedel till sin vardagliga kosthållning eller dricka en proteinshake efter träningen. Eftersom förhållandet mellan aminosyror och proteiner skiljer sig åt beroende på vilket livsmedel du väljer så kan det vara smart att dricka en proteinshake mellan varven då dessa aktiverar proteinsyntesen snabbt och förser kroppen med proteiner snabbt.


Beroende på fysisk målsättning så kan det vara klokt att ta en titt på ditt påtänkta proteinpulvers näringssammansättning och innehållsförteckning. Var noga med att väjla ett pulver som passar just din unika målbild och det liv du lever i övrigt.


2. Tona kroppen med proteinpulver

Även den som vill tona kroppen kan ha stor nytta av att förese kroppen med extra protein. Att tona kroppen brukar innebära att man vill gå ner i vikt samtidigt som man framhäver muskulaturen (utan att bygga "för mycket" muskelmassa) - toning liknar därmed deffning. För att tona kroppen så behöver man bränna fett och bygga muskler, och för att öka i muskelmassa så behöver man förse kroppen med proteiner. Här kommer alltså proteinpulver in i bilden igen eftersom dessa som bekant bygger muskler. Den som får i sig tillräckligt med proteiner behöver dessutom inte oroa sig för att kroppen ska "sno" energi i form av muskler utan istället använder sig av sina fettreserver, något som lämpar sig väl för den som längtar efter tonade former.

Whey Protein
Passar: dig som tränar uthållighet & styrka
Unik egenskap: snabb proteintillförsel
Veganskt Protein 
Passar: veganer som tränar ofta
Unik egenskap: växtbaserad, fri från gluten & soja

3. Proteinpulver och styrketräning

Den som lider brist på proteiner och samtidigt belastar tränar tungt tvingar kroppen att hämta energi från muskelreserverna. Konsekvensen blir förlust av muskelmassa vilket i sin tur leder till sämre fysisk kapacitet och minskad styrka.

Proteinshaker är därför snarare regel än undantag för den som tränar mycket styrka och vill bygga muskler. I regel kan det ökade proteinbehovet naturligtvis täckas via maten, men den som har svårt att hålla ett tillräckligt allomfattande kostschema har ofta stor hjälp av proteinpulver. En proteinshake ser till att du snabbt får i dig den mängd protein som du behöver för att öka och skydda muskelmassan innan, under och efter träning.

Whey Protein - klassikern
För: snabb näringstillförsel
Unik egenskap: extremt snabb upptagning
När: direkt efter träningen
3k Protein - Allroundern
För: snabb & långsiktig näringstillförsel
Unik egenskap: ideal proteinkombination
När: perfekt efter kvällsträningen

4. Vad är skillnanden mellan olika proteinpulver?

Whey Protein

Whey är en riktig klassiker när det kommer till proteinpulver och passar de allra flesta som utövar styrke- och/eller konditionsträning i någon form. Innehållet utgörs av kvalitativt protein och skyddande aminosyror som både stärker och bevarar muskelmassan.

Ett bra Whey består av kvalitativt vassle och rika mängder essentiella aminosyror. Whey protein tas dessutom snabbt upp av kroppen och bearbetas av matsmältningssystemet inom 30-45 minuter.

Whey Protein
Whey Protein
Proteiner från gräsbetesmjölk för dina muskler
4.6/5
4.6 5 6752
foodspring Whey Protein https://d23o500odzh64r.cloudfront.net/media/catalog/product/cache/27/small_image/88x77/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/d/e/desktop_2.png

Ekologiskt protein

Ett ekologiskt proteinpulver består till 100% av naturliga ingredienser och håller en hög standard innehållsmässigt. Det vassle som används kommer från kossor som lever på ekologiska gårdar och innehåller oftast en naturlig fördelning av kasein (80%) och Whey (20%). Proteinpulver som innehåller stora andelar kasein lämpar sig extra väl under återhämtningsfasen (efter träningen) eller som tillägg under en diet. Kasein bearbetas långsamt av kroppen och förser den med protein under lång tid, därför passar ekologiskt protein bra att ta precis innan läggdags eller efter ett intensivt träningspass.

3k Protein

3K-protein är ett flerkomponentsprotein som kan användas i flera olika syften. Detta proteinpulver passar alltså extra bra för dig som har svårt att veta vilket protein du ska välja, eller behöver ett proteinpulver som fyller flera olika funktioner. 3K-protein innehåller ett sort urval proteiner som kombinerats till ett enda pulver. 

Ett bra flerkomponentspulver bör innehålla både essentiella aminosyror och fungera både för den som vill gå ner i vikt och den som tränar styrka eller tonar kroppen. 

3K Protein
3K Protein
Den perfekta proteinblandningen
4.6/5
4.6 5 972
foodspring 3K Protein https://d23o500odzh64r.cloudfront.net/media/catalog/product/cache/27/small_image/88x77/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/o/n/onsite_pdp_protein_3k_erdbeer_tin_m_1.png

Veganskt protein

Växtbaserat protein består för det mesta av proteiner från soja, hampa, ärtor och ris och utgör därmed ett perfekt alternativ för den som inte äter animaliskt eller lider av laktosintolerans.

Även de idrottare som vill dra ner på fetter och kolhydrater kan välja ett växtbaserat alternativ. Veganskt protein passar, precis som "vanligt" Whey, utmärkt till såväl styrketräning och muskeltoning som i samband med viktnedgång.

Vegan Protein
Vegan Protein
100 % växtbaserat protein
3.7/5
3.7 5 811
foodspring Vegan Protein https://d23o500odzh64r.cloudfront.net/media/catalog/product/cache/27/small_image/88x77/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/o/n/onsite_pdp_vegan_protein_cookie_dough_tin_m_1.png

5. Vad utmärker ett kvalitativt proteinpulver?

Nuförtiden så finns det en enorm mängd proteinpulver att välja mellan och du bör därför alltid börja med att ta reda på vilket proteinpulver som lämpar sig bäst för just din fysiska målsättning - oavsett om ditt syfte är viktnedgång, muskeltillväxt eller kroppstoning. Du bör även se till att ditt proteinpulver uppfyller följande krav:

  • Minst 75g protein per 100g proteinpulver
  • Kvalitativa råvaror
  • Fritt från artificiella konserverings- och färgämnen
Vergleichs-Symbol
  • Under 75g protein per 100g proteinpulver
  • Billigt och underhaltigt innehåll
  • Konstgjorda konserveringsmedel och färgämnen