Verschiedene Hülsenfrüchte

Proteinrik mat -

vi listar proteinrika livsmedel

Översikt

Proteinrika livsmedel är A och O för den som månar om en balanserad och sund diet. Äggviteämnen är som bekant kroppens byggstenar och - inte att förglömma - livsviktiga för både muskeltillväxt och fettförbränning (mer om proteiner och muskeltillväxt/styrketräning kan du läsa här). Eftersom kroppen inte kan producera eget protein så måste det tillföras via maten vi äter. I den här artiken har vi listat de 10 bästa animaliska och växtbaserade proteinkällorna, samt dessas för- och nackdelar. Vi har även tagit reda på vilka proteiner som främjar hälsa och muskeltillväxt på bästa sätt, häng med!

1. Animaliskt protein- Topp 10 

Fettsnålt kött - såsom kycklingbröst och marinerat nötkött - eller fisk som vildlax, lax eller skaldjur tillhör de allra viktigaste animaliska proteinkällorna. Alternativen kan utökas med vegetariska produkter som ägg, mjölk och andra mjölkprodukter (även om kött och fisk innehåller snäppet mer protein). Vegetariska produkter såsom yoghurt, filmjölk och kefir är skonsamma för magen och innehåller försvinnande mängder kolhydrater, något som kan vara bra för dig som är ute efter attt gå ner i vikt men ändå få i dig tillräckligt protein.

Animaliskt protein - Topp 10 (per 100g)

1. Serranoskinka 30g

2. Harzerost 30g

3. Tonfisk (i egen vätska) 26g

4. Kalkonbröst 23g

5. Nötkött 21,2g 

6. Räkor 18,5g

7. Keso 13g

8. Fettsnål kvarg 12,6g

9. Äggvita från ägg 11g

10. Yoghurt 1,5% 3g

Kvalitativt protein främjar muskeltillväxten

Hårdtränar du för att uppnå dina fysiska målsättningar? Med rätt kost blir det så mycket enklare. Förutom  sunda och balanserade matvanor (rika på animaliskt och veganskt protein) så kan du säkra ditt proteinintag genom att blanda till en härlig Protein Shake. Perfekt för dig som tränar intensivt och vill öka muskeltillväxten - här hittar du våra krämiga varianter och här hittar du något att blanda hela härligheten i. Den som inte gillar proteinshaker kan njuta av ett enormt utbud alternativa proteinprodukter - vi har alltifrån stärkande gröt och snabbtillgängliga bars till praktiska kombinationspaket

Vårt tips: rena proteiner

Ta träningen till nya nivåer! Våra kvalitativa proteinprodukter har ett rent innehåll som är skonsamt för kroppen och dess muskler. Proteinet är dessutom närproducerat här i Tyskland. 

Protein behöver inte nödvändigtvis utesluta sötsaker. Det går att njuta av chokladiga proteinbrownies, fluffiga proteinpannkakor och svalkande proteinglass samtidigt som du formar en tonad kropp. Protein till förätt, huvudrätt och efterrätt med andra ord, men utan raffinerat socker.

Whey Protein

2. Veganskt protein - topp 10

Förutom ovan nämnda animaliska proteiner finns det såklart gott om växtbaserade alternativ. I regel är veganska proteinkällor även rika på kolhydrater, fibrer och fytokemikalier (de kemiska ämnen som finns i växter men inte tillhör gruppen näringsämnen). I motsats till animaliska proteinkällor så är de veganska alternativen fria från både kolesterol och purin, och därmed betydligt gynnsammare för din hälsa. Växtrikets viktigaste proteinkällor utgörs bland annat av: potatis, grönsaker, baljväxter och nötter. Även vissa typer av spannmål kan fungera som ett smart proteintillägg för dig som tränar och vill bygga "veganska" muskler.

veganskt protein - Topp 10 (per 100g)

1. Hampafrön 37g

2. Sojabönor 34g

3. Jordnötter 25g 

4. Pumpakärnor 24g

5. Linser 23g

6. Chiafrön 21g

7. Mandlar 20g

8. Quinoa 15g

9. Havregryn 13g

10. Tofu (naturell) 11g

Stark som en vegan!

Är du en träningsbesatt vegan som älskar att fördriva tiden på gymmet och bygga muskler? Då har du säkert redan märkt att det kan vara rätt knepigt att hitta veganska proteinpulver med rent innehåll. Men du, nu är jakten över! Vi tycker det är självklart att det ska finnas veganska alternativt för dig som tränar - spana in våra växtbaserade proteinpulver här:

Livsmedel som är mumma för musklerna:

Jordnötssmör:

Denna nötiga proteinleverantör passar perfekt till mellanmålet, som pålägg, topping eller i såsen. Sött eller salt spelar ingen roll - jordnötssmör är ett riktigt universalgeni i köket.

Proteinmüsli:

Bruncha som en kung! Vår proteinrika müsli förvandlar frukosten till en festmåltid för musklerna. En sked  för biceps, en sked för triceps, en sked för tvättbrädan ... 

Chiafrön:

Dessa små godingar förser din kropp med hälsofrämjande fibrer, protein och omättade fettsyror - perfekt för dig som testar en ny diet.

Är du nyfiken på andra livsmedel som boostar kroppen, träningen och din generella hälsa? I så fall kan den här artikeln vara intressant för dig.

3. Animaliska och växtbaserade proteinämnen

Proteinrika livsmedel - oavsett om de härstammar från växt- eller djurriket - uppfyller bägge de kriterier som krävs för att du ska få i dig tillräckligt med protein. Skillnaden handlar snarare om aminosyraprofil och biologiskt värde. En kombination av de båda varianterna är därför optimal för dig som äter både animaliska och växtbaserade livsmedel.


Kroppen kan inte framställa protein på egen hand,

därför är det viktigt med en proteinrik kosthållning.

Särskilt för dig som tränar. 


Biologiskt värde

Både animaliska och växtbaserade livsmedel rymmer alla nio, essentiella, aminosyror. Animaliskt protein brukar emellertid innehålla lite större mängd av dessa aminosyror. Sammansättningen i animaliskt protein liknar dessutom den som finns hos oss människor mer än sammansättningen hos växtbaserade äggviteämnen. Ju mer strukturen liknar människans, desto högre biologiskt värde. På grund av detta kan det animaliska proteinet tas upp och omvandlas lättare i och av våra kroppar.

Fysisk Påverkan

Även om proteinnivån - och därmed det biologiska värdet - är något lägre hos växtbaserade proteinkällor så är de veganska varianterna att föredra eftersom de ofta är nyttigare. Till skillnad från animaliska proteinkällor så är växbaserade alternativ oftast både fett- och kalorisnålare. Animaliska produkter innehåller betydligt mer mättade fetter - och därmed även kolesterol och puriner (urinsyra) - än veganska. Ett överskott av urinsyra ökar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar samt rubbningar av matsmältningsprocessen.  

Geflügel mit Salat

4. Använd proteinrik mat på rätt sätt

Proteinrika livsmedel - oavsett om de härstammar från växt eller djurriket - är essentiella för vår överlevnad. En medveten balans mellan de olika alternativen (veganska och animaliska) ökar det biologiska värdet och proteinernas kvalitet. Vi rekommenderar exempelvis potatis med ägg (36:64) eller spannmål med mjölk (75:25). 

En omväxlande och kombinerande kosthållning bestående av komplexa kolhydrater, reducerade fettmängder, fibrer som främjar matsmältningen och mindre kalorier är alltså att föredra. Helst bör man äta lite mer veganskt än animaliskt - rotfrukter, baljväxter, grönsaker och nötter innehåller nämligen inte bara stärkande proteiner utan även viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och spårelement.

Vill du främja din träning med rena proteiner? Du ska du testa vår kostnadsfria Body Check! Sätt upp målbilder, räkna ut ditt BMI och få tillgång till personliga tränings- och näringstips.