Proteinrika Recept


Protein är - som du säkert vet - musklernas främsta byggstenar, och lite extra viktiga är detta mikronäringsämnen förstås för dig som tränar och vill bygga muskelmassa. I vår receptbank hittar du massvis med nyttiga och proteinrika mattips, varav många är personligt anpassade efter individuella målbilder och förutsättningar. Vi har dessutom varit noga med att varva utmanande experiment med smidiga och lättlagade läckerheter - vi hoppas helt enkelt att det ska kännas roligt och kreativt att spendera tid i köket, även om denna ibland är lite knapp. Botanisera gärna i ett mångskiftande spektrum av söta snacks, stadiga luncher, krämiga proteinshaker och hejvild matglädje eller utöka din matlagningsreportear med hälsofrämjande och stärkande recept från hela världen. Med tiden hoppas vi att du ska kunna skräddarsy ett helt eget hälsokök som passar både din smak och din fysiska målbild, bon appetit!


Proteinrika middagstips

Nyss hemkommen efter ett härligt intensivt träningspass och sugen på något som både får det att vattnas i munnen och främjar såväl muskeltillväxt som återhämtning? I så fall har du hamnat helt rätt! Vi tror på en medveten kosthållning bestående av balanserade mängder kvalitativa proteiner, vitaminrika grönsaker och komplexa kolhydrater - och så ska det såklart smaka ljuvligt också!

Proteinrika recept för dig som vill gå ner i vikt - såhär funkar det!


När det gäller viktminskning och kosthållning så så bör man främst ha koll på en sak: att hålla ett konstant (och självklar hälsosamt) kaloriunderskott. Detta gör du framförallt genom att äta rätt, dra ner på kalorierna och röra ordentligt på dig.

Men vad har proteiner egentligen med viktminskning att göra? Är inte det mer för den som tränar styrka? Både ja och nej - proteiner håller dig mätt länge och innehåller färre kalorier än kolhydrater. Genom att öka proteinintaget så håller du dig mätt och belåten trots ett kaloriunderskott. Proteiner bearbetas dessutom långsamt av kroppen och matsmältningsprocessen är aktiv längre vilket gynnar kaloriförbränningen - perfekt för dig som vill gå ner i vikt alltså.

När kroppens energibehov inte tillgodoses via kalorier så sätter denna igång att ta från sitt eget lager - ett lager som dels innefattar fett, men också muskelceller. Den som ser till att öka sitt proteinintag under perioder av viktminskning hindrar därför muskelmassan från att brytas ner och slipper dessutom oftast tröttsamma jojo-effekter efter en avslutad diet. Proteiner fungerar alltså både muskeluppbyggande och mättande och lämpar sig därför för både viktminskning och styrketräning, eller vid en kombo av de båda.

Extra proteinrika produkter

Frukostklassiker som pannkakor och müsli eller heta trender som Bowls och chiapuddingar kan berikas med lite extra protein på nolltid! Allt du behöver är ett proteinpulver i en smak som du gillar, eller ett proteinberikat alternativ till de traditionella varianterna - kolla gärna in vår mångsidiga shop för inspiration!