2 gelbe Turnschuhe

hitta rätt träningsform 

Cirkelträning
Cirkelträning är en relativt intensiv träningsform som kombinerar styrka, uthållighet, snabbhet, balans, rörlighet och kondition. Övningarna utförs cirkulärt och kan med fördel anpassas efter personliga förutsättningar.

Läs mer om cirkelträning här

HIIT - High Intensity Interval Training
HIIT är en motionsform som fokuserar på kort och högintensiv intervallträning. HIIT passar perfekt för dig som inte har så mycket tid till övers för träning men ändå vill få ut det allra mesta av de tillfällen du får.

Läs mer om HIIT här

Träning med kettlebells
Träning med kettlebells passar finfint för dig som har tröttnat på att träna med vikter och vill införa lite variation i dina träningsrutiner. Funktionell träning med Kettlebells främjar styrka, kondition och koordination i allmänhet och det där åtråvärda sexpacket i synnerhet.

Läs mer om träning med Kettlebells här

Träning för viktnedgång
I den här artikeln förklarar vi - steg för steg - hur du styr upp ett träningsprogram avsett för viktminskning. Vi tipsar även om spännande och inspirerande tricks kring allt som har med viktminskning, rörelse, kost och hälsa att göra.

Läs mer om träning och viktminskning här

Vilka träningsformer passar för styrke- och konditionsträning?

När man strukturerar upp ett träningsprogram som fokuserar på styrka och uthållighet så ställs man direkt inför ett flertal olika valmöjligheter. när det kommer till utförande och teknik. Det första man bör fundera över är programmets intensitet, längd och övningsurval - faktorer som i sin tur är beroende av syftet med din träning. Klassiska träningsformer bygger ofta på att man upprepar olika övningar i ett visst antal omgångar. Passet kan utföras  snabbt eller långsamt med varierande intensitet. En klassisk struktur kan byggas på och om i oändlighet beroende på personlig målbild och fysiska förutsättningar. 

Varför ska jag välja ut en speciell träningsmetod?

När du bestämmer dig för en viss träningsmetod så kan du långsamt och metodiskt vänja kroppen vid den nya belastning som den utsätts för, samt öka i muskelmassa eller minska i vikt gradvis på ett sätt som är skonsamt för dig. En personligt anpassad träningsteknik kan dessutom hjälpa dig att överkomma perioder av stagnation samtidigt som du får en tydlig översikt över både framsteg och bakslag - något som i sin tur gör det lättare att anpassa och förändra rutinerna på ett sätt främjar dina fysiska framsteg. Sist men inte minst så tycker olika människor om att träna på olika sätt, rätt träningsform handlar därför minst lika mycket om vad du gillar och ser fram emot att göra under dina träningspass.

Vilka mål kan jag uppnå med rätt träningsform?

Det finns träningsprogram och former som passar alla typer av syften, målbilder och förutsättningar - oavsett om du vill öka i muskelmassa eller gå ner i vikt. Ett medvetet utarbetat träningsprogram kan dessutom hjälpa dig att se och förstå din fysiska process bättre efterom du får syn på din egen utveckling från början till slut (även om du förmodligen inte kommer vilja sluta). Ett genomarbetat träningsprogram i rätt form kan bland annat bidra till:

  • ... att övervinna och förstå faser av stagnation.
  • ... variera din rörelsemönster.
  • ... hitta nya, passande, övningar.

När bör jag fundera på att hitta e komplexare träningsform?

Intensivare träningsprogram och former passar framförallt dig som har lite kött på benen när det kommer till träning och fysisk rörelse. Intensivare metoder kan exempelvis användas om du söker nya utmaningar, vill bränna fett eller känner att du har fastnat i dina redan invanda träningsrutiner och vill komma vidare. Komplexare upplägg bör endast användas av erfarna utövare som tränat i minst ett år eftersom dessa alltid kräver ett tekniskt "rent" utförande och dessutom ofta en hel del grundläggande muskelstyrka.

Träningsformer som vi på foodspring gillar lite extra ...

Här nedanför tipsar vi om tre olika träningsmetoder som vi gillar lite extra mycket just nu.

Intensitetsträning

Intensitetstekniker passar bra att planera in i slutet av ett träningspass eller set och handlar i grunden om hur hårt och koncentrerat du väljer att träna (det har alltså ingenting med vikterna eller deras tyngd att göra). Denna träningsform främjar främst muskelökning eftersom musklerna utsätts för intensiv belastning/stress vilket har en positiv effekt på tillväxten. Intensitetsträning kan varieras på många olika sätt; du kan till exempel välja att genomföra så kallade "supersets" där du utför två övningar efter varandra utan att pausa, alternativt lyfta explosivt eller vila minimalt mellan seten. Den som utför intensitetsträning bör vara riktigt noga med att inte belasta kroppen för hårt - gränsen mellan positiv intensitetsträning och överträning är nämligen hårfin.

HIT / HIIT

High Intensity Training eller High Intensity Interval Training är samlingsbegrepp för träningsmetoder som främst bygger på hög intensistet. HIIT/HIT är en träningsform som stimulerar kroppen och dess muskler maximalt genom att förkorta pauserna mellan varje set. Tekniken kan användas vid såväl styrketräning som konditionsträning och gynnar dessutom ämnesomsättningen.

Cirkelträning

Cirkelträning består av korta men intensiva träningspass som ger snabba resultat. Det är en form som involverar såväl styrka och uthållighet som rörelse och balans. Du aktiverar ett flertal muskelgrupper samtidigt, behöver inga redskap och kan anpassa intensiteten efter dina egna förutsättningar. Till skillnad från en hel del andra träningsformer så kan du sätta igång med cirkelträning direkt, oavsett tidigare erfarenhet - det viktigaste är att du håller ett högt tempo under relativt kort tid.