Vitamin E-Lebensmittel

Vitamin E

naturens egna partypiller

I likhet med vitamin A och C så skyddar även vitamin E våra kroppar mot fria - och skadliga - radikaler. Den som värnar om en hälsosam kosthållning och balanserade matvanor behöver sällan oroa sig för brist eftersom de flesta livsmedel innehåller detta profylaktiska vitamin naturligt. I den här artikeln ska vi kika lite närmare på hur vitamin E främjar och fungerar i våra kroppar, samt vad som kan hända om en eventuell brist mot alla odds ändå skulle infinna sig.

Tips

Förutom vitamin E så är kroppen naturligtvis beroende av ett flertal olika vitaminer och mineraler för att hålla sig frisk, pigg och vital. Tyvärr har vi inte alltid tid att tillaga en perfekt sammansatt måltid med allt vad det innebär av grönsaker, proteiner, fibrer och mineraler. Med hjälp av ett dagligt kombinationstillskott kan du utan större ansträngning täcka kroppens basbehov av vitaminer. I vår butik hittar du exempelvis våra hälsofrämjande Daily Vitamins vilka täcker kroppens dagliga behov av vitaminer till 100%. Daily Vitamins innehåller enbart naturliga ämnen (det vill säga frukt och grönt i praktisk kapselform) och är skonsamt producerade i foodsprings härliga hemort Tyskland,

nuts

1. vad är Vitamin E?

Vitamin E är en fettlöslig vitamin som återfinns naturligt i många växer (den kan även påträffas i animaliska livsmedel men då i lägre doser). Vitamin E förekommer i olika former men sammanfattas under paraplytermen tokoferol.

så påverkas vi av e-vitamin 

Precis som vitamin C så fungerar vitamin E alltså antioxidantiskt eftersom den skyddar våra kroppar mot fria radikaler. När kroppen angrips av större mängder av dessa radikaler så drabbas vi av oxidativ stress - något som i sin tur påskyndar åldrandet och utvecklingen av olika sorters sjukdomar. I vår artikel om C-vitamin kan du läsa mer om hur antioxidantiska vitaminer främjar vår hälsa och vårt fysiskt välmående.

E-vitamin och hud

På grund av sina oxidationshämmande egenskaper så används E vitamin ofta i hudvårdsprodukter. När vi bromsar fria radikaler så förnyas nämligen cellerna samtidigt som sår och utslag läker snabbare. E-vitamin kan dessutom skydda huden mot solens starka strålar och återfinns därför ofta i solskyddande produkter. 

2. Dagsbehovet av e-vitamin

Enligt livsmedelsverket så behöver vi få i oss mellan 8 (kvinnor) och 10 (män och gravida) milligram E-vitamin per dag. Behovet kan dock variera en aning beroende på ålder, kön och livsomständigheter. I tabellen här nedanför kan du se hur behovet av E-vitamin kan skifta beroende på just kön och ålder. 

Dagsbehovet av e-vitamin 

Ålder                                                                                                                                              Behov i mg

Män

15-25 år                                              15
25-51 år14
51-65 år13

Kvinnor

15-25 år                                              12
25-51 år12
51-65 år12

3. brist på vitamin e

De allra flesta livsmedel innehåller tillräckligt med vitamin E och det är därför relativt ovanligt att drabbas av brist, inte minst om du äter medvetet och balanserat. När vi får i oss för lite E-vitamin kan kroppen dessutom använda sig av extra reserver från levern och fortsätta att fungera utan tecken på brist under flera år framöver. 

Symtom på e-vitaminbrist

E-vitaminbrist är som sagt väldigt ovanligt och syns oftast först efter flera år av för låg tillförsel. Om man mot alla odds ändå skulle drabbas så ger sig bristen oftast till känna i from av överdriven trötthet, besvär med matsmältningen och koncentrationssvårigheter. Du kan även få lättare att utsättas för infektioner och allergier. Om du misstänker att du lider brist på vitmin E så bör du kontakta en kunnig läkare som kan hjälpa dig vidare.

Symtom på E-vitaminbrist

 Besvär med matsmältningen

 Trötthet

 Koncentrationssvårigheter

 Förhöjd mottaglighet för infektioner

 Förhöjd risk att drabbas av allergier

orsaker till e-vitaminbrist

En vanlig orsak till E-vitaminbrist är störningar i den lipida metabolismen vilket innebär att vitaminen inte kan tas upp ordentligt i magen. En annan orsak kan vara birstfällig leverfunktion. E-vitaminbrist orsakad av otillräcklig kosthållning är väldigt ovanligt.

4. vilka livsmedel innehåller Vitamin E?

I regel innehåller växtbaserade livsmedel mer E-vitaminer än animaliska. Du kan lita på att oljor, nötter och frön förser din kropp med den mängd E-vitamin som den behöver för att hålla sig frisk och kry. I djurriket stöter man bland annat på vitamin E i smör och ägg.  

Våra nötter & bär innehåller en härlig blandning av torkade bär och knapriga nötter (och därmed även massor av nyttiga E-vitaminer, essentiella fettsyror och viktiga vitaminer). Slarva inte med mellanmålen - en näve nötter är tusen gånger nyttigare än en chokladkaka eller en påse chips.  

nuts-and-berries

Livsmedel som innehåller vitamin E


                                      mg per 100 g
Olja på vetegroddar 185
Solrosolja 50
Tistelolja 48,2
Rapsolja 24,5
Olivolja 13,2
Sardiner i olja 12,7
Tomatpuré 9,9
Rökt ål 7,9
Äggula 6,3
Valnötter 6
Sojakorv 4,6

5. Överskott av vitamin e

Det går i princip inte att överdosera E-vitamin via kosten eftersom naturliga livsmedel innehåller alldeles för små mängder. Om man däremot stoppar i sig stora mängder kosttillskott så finns det en liten risk att drabbas av ett överskott med fysiska följer som matsmältningsbesvär, illamående, trötthet och huvudvärk. 

6. tillskott av e-vitamin

En överdosering av E-vitamin är i princip omöjlig (även om det finns en lite risk att drabbas efter år av starka tillskott). På samma sätt är det även ovanligt att råka ut för brist - den som äter balanserat och medvetet behöver inte oroa sig för att drabbas. E-vitamin är således en vitamin som man inte behöver fundera så mycket kring, varken när det kommer till överskott eller underskott. Om du ändå vill försäkra dig om en regelbunden tillförsel så passar nedanstående alternativ fint:

Vitamin E i kapselform

Om man trots allt skulle drabbas av en brist så kan man behandla denna med hjälp av tillskott i from av kapslar. Man bör dock vara väldigt försiktig med doseringen då ett för högt intag kan leda till överskott. Vi rekommenderar därför att du pratar med en läkare innan du bestämmer dig för att börja med tillskott. 

Vitamin E i oljor

Vitamin E återfinns i många växtbaserade oljor. Den som oroar sig för en eventuell brist kan därför med fördel fylla skafferiet med E-vitaminrika oljor att ringla över salladen, mackan eller soppan.

vitamin-e-oil

vitamin e i vanlig mat 

Couscoussallad är bara ett av flera härliga salladsrecept som fyller på ditt E-vitaminförråd. Vår variant innehåller mängder med hälsofrämjande fettsyror och nyttiga vitaminer, och det bästa av allt - den är klar på högst 15 minuter!

vitamin e i krämer 

Tack vare de antioxidantiska effekter som E-vitaminer har på kroppen så används vitaminen flitigt även utvärtes, ofta som ingrediens i olika sorters hudkrämer. Förutom sina kosmetiska användningsområden återfinns E-vitamin ofta i solkrämer eftersom den även skyddar mot solens starka strålar. 

7. vårt facit

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som bland annat skyddar våra kroppar mot fria radikaler. Vitaminen påträffas bland annat i växtbaserade livsmedel såsom oliv- eller rapsolja, frön och nötter. Mindre mängder förekommer även i vissa animaliska livsmedel. Om man äter balanserat och medvetet så behöver man inte oroa sig för att drabbas av brist på vitamin E. Om man trots allt skulle drabbas så beror det sällan på kosten utan snarare på hälsorelaterade orsaker såsom störningar i metabolismen eller bristande leverförmåga. Den som överlägger tillskott av E-vitamin bör alltid samtala med en läkare innan intag eftersom ett överskott kan ha negativa konsekvenser på kropp och hälsa. 


ett sista råd på vägen ...

Är du ett riktigt träningsfreak som älskar att lära känna din kropp och dess gränser? I så fall kan vi rekommendera vår kostnadsfria Body Check. Här kan du precisera dina fysiska målsättningar, räkna ut ditt BMI och få tillgång till individuellt anpassade tränings- och näringstips.